diving-sharms-tours

Дайвинг

Мечтите ни не са много далече от нас… Всичко е постижимо, стига да искаш! Нека да преоткриваме света заедно!

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ …

 • Над 70% от повърхността на Земята е покрита с вода. Привличането и мистерията на подводния свят вдъхновява човешкото въображение от праисторията, от митологичните чудовища, описани от мореплавателите, до научната измислица на Жул Верн и модерните подводни приключения в холивудските филми. Гмуркането, въпреки че може да бъде опасно, е било използвано за събиране на перли, гъби и ценни стоки от морското дъно от много поколения насам.
 • Дайвинг е едно от лицата на екстремния туризъм. Дайвингът ви разкрива тайните на подводния свят и учи организма ви на самоконтрол. Няколко урока по дайвинг ще ви осигурят незабравимо приключение в дълбините и ще се запознаете с един по-различен свят.
 • Ако все още не сте изпитали еуфорията от дайвинга, може би е време да се решите поне не едно гмуркане. И ще разберете защо толкова милиони хора по света са превърнали любовта си към подводните приключения в мания. Водолазното гмуркане е като пренасяне в един друг (неподвалстен на човешката деструктивност) свят, където тръпката и адреналинът са по-силни от страха. Свят, който разкрива неподозирани красоти и творения на природата и позволява изследването на скрити от погледа съкровища (потънали кораби, подводни пещери, коралови рифове). Свят, в който човек е само наблюдател, нарушител, длъжен да се съобразява със законите и обитателите на водното пространство. Потопете се поне веднъж в него!  
 • Ако в България сезонът за гмуркане е между май и септември, то в страните с тропически климат (Египет, Френска Полинезия, Бахамите, островите в Индийския и Тихия океан) може да се практикува почти целогодишно.
 • Има голяма разлика между дайвинг за любители (до 18 м.) и дайвинг за напреднали (до 40 м.). От значение е не само подготовката, която сте получили, но и теренът, на който ще се гмуркате. И най-важното, дори вече да сте натрупали опит, избягвайте да практикувате дайвинг сами. Преди всичко помислете за сигурността си и за това на кого можете да поверите живота си, докато  проучвате дълбините.  
 •  

Дайвингът е невероятно изживяване, елате да го направим заедно!

 • Няма телефонни обаждания, няма имейли, само ти и подводният свят.
 • Имате ли дързостта да надникнете в останалите 70 % от Планетата
 • Разгледайте части от света, които други никога няма да видят
 • Поне веднъж предприемете истинско морско приключение

Ползи от дайвинга:

 • Повишава координацията и концентрацията, тъй като се изисква добро усещане за баланс.
 • Освежава съзнанието и заличава напрежението от ежедневните проблеми.
 • Подобрява дихателната система. Белите дробове трябва да работят по-учестено, за да си набавят нужното количество кислород от акваланга.
 • Укрепва цялостното физическо и психическо благосъстояние на организма.

Кратка история на дайвинга

От дълбока древност хората са проявявали любопитство към подводния свят. Задържайки въздуха си, те се гмуркали в търсене на изгубени съкровища, за събиране на перли и в изледване на морското дъно (нещо като днешния вариант на фрий дайвинга, т.е на гмуркането без водолазна екипировка). По-късно започнали да използват тръстикови пръчки, които обаче ограничавали дълбочината им на плуване.

През XVI в. се появява първата подводна камера за спускане на водолази, по модел на Леонардо да Винчи. До XIX в. водолазното гмуркане е усъвършенствано с кожени костюми (изработени в Англия и Франция), позволяващи спускане до 18 м. (това днес е границата на гмуркане за водолазите, преминали курс за гмуркане в открити води), и подводни метални шлемове, като въздухът се подавал отново от повърхността.

През 1865 г. се появява първият контейнер за въздух за водолази, започват да се правят изследвания върху човешкия организъм и влиянието на водното налягане върху него, а през 1943 г. покойният вече френски морски изследовател и журналист Жак – Ив Кусто и инженерът Емил Ганян изобретяват акваланга. Това поставя нов етап в развитието на дайвинга, дава тласък на морската археология и позволява прилагането му в различни сфери на обществения и политически живот.

Екипировка за дайвинг

Основният елемент при водолазното гмуркане е аквалангът. Или иначе казано цилиндър, пълен с дихателна смес под високо налягане, която се „подава“ под ниско налягане към водолаза чрез регулатор и клапа. Освен това обаче, екипировката за дайвинг включва и:  неопренов костюм (предпазва от нараняване и измръзване), маска, компенсаторна жилетка, баластен колан (тежести, които помагат за потъването), плавници, шнорхел и водолазен компютър. В случай, че ще изследвате подводни пещери ще са ви нужни фенер и обезопасително въже. Уредите обикновено се осигуряват от школата, към която се обучавате (поне докато не започнете да практикувате дайвинг самостоятелно). Днес дайвингът се е превърнал в туристическа атракция за много международни дестинации.

Жестомимични знаци в дайвинга

Може би сте забелязвали, че водолазите във филмите си комуникират много ясно под водата, използвайки различни жестове с ръце. Това е т.нар. „език на водолазите“, чрез който и вие ще общувате с инструктура си, а по-късно с партньора си в приключенията. Свързани в буквата „О” палец и показалец означават, че всичко е наред. Трябва да отвърнете по същия начин. Ако обаче искате да изплувате, свийте пръсти и насочете палец нагоре. В случай, че усетите проблем в някоя част на тялото си, поклатете длан водоравно наляво и надясно и посочете мястото.

Как влияе дайвингът на организма?

Вероятно се чудите как се чувства човек при първите си уроци по дайвинг… Ами като космонавт – в абсолютна безтегловност, объркан и неспособен да координира в синхрон мисълта, движенията и дишането си. Но това е нормално усещане. Първите няколко секунди под водата са стресиращи за организма (плуването над водата няма нищо общо с плуването под водата).

При дайвинг трябва да се научите да дишате през устата, като в същото време стискате носа, за да изравните налягането (в противен случай може да се спукат ушните тъпанчета). Колкото по-надълбоко се спускате, толкова по-плавни ще стават движенията ви. Имайте предвид, че при дълбочина над 25 метра количеството на азот в кръвта е толкова голямо, че настъпва т. нар. „азотна наркоза“. Съзнанието се замъглява, нарушава се основната координация на движенията и настъпва състояние на веселост, почти неадекватност. В такъв момент е много важно да има някой около вас, за да не извадите клапата с въздух от устата си в това състояние (което е доста често срещано явление).

Пътят към повърхността трябва да изминавате бавно, като на определени интервали правите дълбоки вдишвания и издишвания, за да може тялото ви да се изчисти от натрупания азот.

Дайвингът изисква редовна практика (поне в началото), за да усвоите бързо подводния модел на поведение. Постепенно ще изчезнат дезориентацията и объркването на организма ви от смяната на средата и ще влезете в синхрон със света на морските обитатели. А само след няколко трениворвки ще спрете да мислите за дишането си и за състоянието на безтегловност. Ще започнете да се наслаждавате пълноценно на приключението си в дълбините и да копнеете за следващия си урок по дайвинг.

Дайвинг и фитнес

Дайвингът е не само екстремно приключение с образователно-развлекателна цел, но и чудесен начин да поддържате тялото си в добра форма. В същото време, самото гмуркане налага поддържането на определен режим, за да поддържате мускулите си във форма и да сведете до минимум схващането на крайниците. Затова е препоръчително преди всяко гмуркане (особено, ако не сте го правили отдавна) да подготвите тялото си с леки тренировки, плуване, прием на много течности и хапване на повече банани.

Плуването при дайвинга укрепва всички мускули на тялото (най-вече гръбните и гръдните),
тъй като водата отнема част от теглото и поддържа крайниците и по този начин облекчава триенето на ставните връзки. Когато се движите срещу подводните течения, ще трябва да упражнявате по-голям натиск, което ще укрепи мускулите на ръцете и краката ви. Те ще станат по-гъвкави и по-оформени.

Дайвинг екскурзии

Запалени ли сте по дайвинга?

Желаете ли да посетите дестинации с кристално чисти води, които разкриват пейзаж от красиви цветове и разнообразие от екзотичен морски живот?

Водолазните екскурзии предлагани от нас могат да Ви предложат всичко това и много повече. Ние организираме дайвинг екскурзии за почивка и забавление или за обучение в Египет, Малдиви, Доминикана, Мексико, Бахамите и много други близки и далечни дестинации.

Ние работим със сертифицирани водолазни училища по целия свят и можем да ви организираме курсове както за деца така и за възрастни.

 

ГМУРКАНЕ ЗА НАЧИНАЕЩИ – Искате да изпитате удоволствието от гмуркането, но нямате никакъв опит? Няма проблем! Нашата специална програма е за напълно начинаещи!

ГМУРКАНЕ В ОТКРИТИ ВОДИ -Този водолазен курс изгражда умението да работите с водолазната екипировка и да се чувствате комфортно по време на всяко водолазно спускане.

ДАЙВ СТРЕС И СПОМАГАТЕЛНА ДЕЙНОСТ – Осигурете си спокойствие и адекватни реакции във всяка ситуация с курса ни „Стрес и спомагателна дейност“.

ДАЙВ КУРС  – Съкратен водолазен курс,  след който ще ще можете да се гмуркате на воля с придружител. 

ТЪРСЕНЕ И ИЗВАЖДАНЕ НА ОБЕКТИ – Това е курс, който ще Ви помогне в случай че искате да извадите даден обект от морското дъно. 

НОЩНИ ГМУРКАНИЯ И НАМЕЛАН ВИДИМИСТ – Спускането нощем под вода и това да бъдете част от нощния подводен свят е чувство, несравнимо за всеки авантюрист.

И ОЩЕ МНОГО…

Вдъхновяващи моменти Всеки ден откриваме нови красоти на подводния свят и преоткриваме себе си отново и отново...

Translate »